Nu bobler det af livskvalitet

12-04-2018

Flytning til helt nye lejligheder betød, at beboerne i Botilbud Ebberød, måtte sige farvel til deres fælles badekar. Det var mange kede af, men sammen med medarbejdere og værger fandt man en god løsning. Et badekar med sanseoplevelser giver livskvalitet.

Beboerne i Botilbud Ebberød, som har multiple handicaps, er netop flyttet til nye og lækre omgivelser med egen lejlighed og badeværelse. Tidligere var de fælles om et badekar i et fælles baderum.

De har behov for at bade jævnligt, og mange var glade for badekarret, fordi det gav en anden oplevelse end i et brusebad. Derfor har personalet i Botilbud Ebberød i Birkerød gjort meget for, at beboerne også i fremtiden er sikret en god badeoplevelse.

- Mange var glade for det tidligere badekar, fordi det gav en god stimulering af sanserne, siger Heidi Christiansen, der er pædagogisk koordinator i Botilbud Ebberød, der hører under Rudersdal Kommune.

- Beboerne får ved at benytte badekarrene mulighed for at få sansestimuli til at få en bedre kropsfornemmelse. At være omsluttet af varmt vand giver en oplevelse af tryghed, næsten som at være i mors mave, fortsætter hun.

Ifølge Heidi Christiansen er det at få kropsfornemmelse interessant og nødvendigt, når man fx har sansemotoriske udfordringer som følge af handicap eller ubrugt krop. De sansestimuli som badekarrene giver mulighed for, er med til at lade beboerne mærke, hvortil deres sanser går og omverdenen begynder. Det kan vedligeholde og udvikle deres fysiske færdigheder i form af at kunne mærke sig selv.

 

Badekar i luksusklassen

Nu har otte beboere fået installeret et TR Comfortline badekar i deres badeværelser. Badekarrene er i forskellige udgaver, afhængigt af de individuelle ønsker. Beboerne har selv investeret i badekarrene, der er udstyret med bl.a. spadyser, LED-lys og lyd, som er med til at gøre badet til en god og sanselig oplevelse.

- Ved brug af badekarret får beboerne mulighed for at få stimuleret deres taktilsans gennem det varme vand og den kinæstetiske sans gennem boblerne. Derudover kan man fokusere på at give beboerne en stemningsoplevelse gennem valg af musik, tempo og lys, siger Heidi Christiansen.

 

En fordel for alle parter

For at bruge badekarret skal beboerne bruge lift eller være forholdsvis sikre på benene, og derfor er der monteret skinner til eventuel lift på alle badeværelser. Alternativet til de nye badekar vil være, at beboerne benytter brusestol eller badebåre, eventuelt i kombination med en lift.

- Vi har fundet en løsning, hvor spabadekarret ikke fylder mere, end at det snildt passer ind i et normalt badeværelse og installationer i de enkelte lejligheder, siger Jesper Aaby, salgschef i Puls Danmark, der har leveret spabadekarrene og i samarbejde med Botilbud Ebberød fundet løsningen.

- Det var vigtigt at finde den optimale løsning, som tilgodeser at borgerne skal være så selvhjulpne som muligt, og at der er gode arbejdsforhold, siger Anne Dorte Nørregaard, fysioterapeut, der har koordineret projektet sammen med Jesper Aaby.

Når personalet assisterer med badet og hygiejnen, er det vigtigt med en god arbejdsstilling. Derfor er badekarrene af hæve-/sænketypen, så de kan køres op i den korrekte arbejdshøjde.

- Vi oplever, at beboerne er meget glade for deres badekar, og stimulationen af flere sanser øger deres glæde i hverdagen, fortæller en af medarbejderne.

- Vi endda oplevet en af beboerne ligge i karret med en cola på maven, så glade er de for badekarret

Desuden er badekarrene hygiejniske i brug, da de er udstyret med selvrensende dyser, fordi der kan blæses luft igennem disse.

 

Alle har bakket op

- Jeg er glad for, at der kommer mere fokus på de handicappedes behov og stolt af, at vi kan være med til at skabe livsglæde hos beboerne med en ekstraordinær badeoplevelse, siger Jesper Aaby fra Puls Danmark.

Han oplyser, at værgerne for beboerne har bakket fuldt op om og sanktioneret investeringen i badekarrene.

Hos Puls Danmark oplever de generelt en øget interesse for oplevelsesprodukter som netop spabadekarret fra blandt andet fra plejehjem og lignende institutioner.

 

Om Puls Danmark

Puls Danmark er en del af Puls-gruppen, der har 40 ansatte i Danmark og Norge. Puls leverer produkter og løsninger samt avanceret medicoteknisk udstyr til mennesker med nedsat funktionsevne.

www.puls-danmark.dk

Tags: